Odaberite adekvatnu obuću!

Jan 4, 2018 Zdravlje
shoe-489326_1920.jpg

 Trčanje je najzdravija fizička aktivnost dostupna svima i najjednostavniji način za održavanje forme i linije. Ne zahtijeva pretjerano velika finansijska ulaganja, kada je riječ o rekreativnom bavljenju a ne profesionalnom. Jasno je da oprema ne trči sama za vas, kao što i cijena nije mjera kvaliteta, ali ono što je neophodno za trčanje, uz jaku volju, jeste obuća.

Zašto je obuća tako bitna i zašto ne biste trebali trčati u bilo čemu?

Veoma je važno da imate kvalitetnu obuću za trčanje, ukoliko želite da vam korak bude što lakši, da izbjegnete povrede, bolove, žuljeve. U suprotnom, trčanje će vam nanijeti više štete nego koristi. Svaki put kad vaše stopalo dotakne tlo, svi zglobovi gležnja, koljena i leđa su izloženi velikom opterećenju, čak 3 do 4 puta većem od težine tijela.
Upamtite da ne postoje savršene patike za trčanje, i nisu sve patike za svakoga, ali postoje idealne patike za vas i vašu nogu. Ne birajte obuću za trčanje na osnovu estetike, stila ili boje, već na osnovu kvaliteta i udobnosti.
Neki od prijedloga možete pogledati na https://www.trcizdravo.com/oprema/nike-air-zoom-pegasus-34https://www.trcizdravo.com/oprema/minimalisticke-patike-uticu-na-smanjenje-povreda.

Zato, pažljivo sa odabirom i ne štedite na patikama!