Šta signalizira bol?

Jan 16, 2018 Zdravlje
legg-2821615_1920.jpg

Nedavno ste stupili na stazu, započevši sa prvim kilometrima, amater na samom početku trkačke karijere, zasigurno je da ćete se susresti sa neugodnostima.

Bolovi u nogama su neizbježni, ali dobra stvar je što će ti bolovi u većini slučajeva sami da prođu. Razlog je jednostavan, tek ste počeli, mišići su izloženi velikom fizičkom naporu i stresu, pa je neophodno da se naviknu i prilagode. Bol u nogama je najčešće umjeren, javlja se na početku, (mada, ponekad zna i da se oduži), zatim nestane, i svaki naredni put traje kraće i lakše se podnosi.

Međutim, ukoliko bol ne prestaje, prati vas tokom treninga a i poslije, stanje se pogoršava svakim narednim treningom, onda je zaista vrijeme da stanete. Vaše tijelo vam šalje signale u vidu bola, da nešto nije u redu. Možda je u pitanju jaka upala, ozbiljna povreda, pretrenirano stanje, ili je vašim patikama istekao rok.


Ma koji god razlog bio, treba da stanete na vrijeme, da posjetite doktora ili zatražite pomoć ili savjet od stručnog lica. Nikako nemojte da trenirate trpeći bol.
Ipak, lakše je spriječiti, nego liječiti.