Zašto su Kenijci tako brzi?

Jan 17, 2018 Zdravlje

Poznato je da su Kenijci najbolji dugoprugaši na svijetu, a najveći broj vrhunskih trkača među njima dolazi iz naroda Kalendžin, iako oni čine samo 12% ukupne populacije Kenije.

Uspjesi trkača iz Istočne Afrike, posebno Kenije, su svakako zaintrigirali i naučnike, koji pokušavaju da otkriju u čemu je tajna njihovog uspjeha. Jedan od fenomena koji su naučnici istraživali je i cerebralna oksigenacija, odnosno, količina kiseonika koju krv dopremi do mozga.

Studija koju je proveo Jordan Santos-Concejero sa svojim kolegama je ispitivala cerebralnu oksigenaciju elitnih kenijskih trkača, koji dolaze iz naroda Kalendžin. U studiji je učestovalo 15 elitnih trkača, kojima je mjerena cerebralna oksigenacija tokom trčanja 5 km maksimanim naporom. Studija je pokazala da je grupa trkača uspjela da tokom tih 5 km održi cerebralnu oksigenaciju na relativno stabilnom nivou. Rezultati su bili znatno drugačiji u odnosu na testirane elitne evropske trkače, kojima to nije pošlo za rukom.

Zaključak studije je da kenijski trkači imaju bolju cerebralnu oksigenaciju tokom maksimalnog fizičkog napora, što doprinosi njihovom uspjehu u trčanju na duge staze.

Naš centralni nervni sistem dobija informacije o cjelokupnom stanju našeg tijela tokom napora i u slučaju prevelikog napora, koji može ozbiljno da naškodi vitalnim organima, isključije pojedine mišiće. Na ovaj način tijelo osigurava da naš mozak, srce i ostali vitalni organi imaju sasvim dovoljno kiseonika i energije na raspolaganju.

Jedna od pretpostavki zašto neki ljudi, poput Kalendžin naroda, imaju veću oksigenaciju od drugih, jeste prenatalna izloženost visokim nadmorskim visinama. Naime, na visokim nadmorskim visinama vazduh sadrži manju koncentraciju kiseonika, pa fetus mora da razvije veći kardiopulmonalni kapacitet kako bi mogao sebi da obezbijedi dovoljno kiseonika.

Ovo sigurno nije jedini faktor uspjeha kenijskih atletičara, ali iz izvedene studije se može zaključiti da ipak u određenoj mjeri pomaže trkačima.