Za većinu ljudi dan počinje tek nakon kafe, pa vjerovatno smatraju da nema boljeg načina za razbuđivanje. Međutim, postoje i druge namirnice u domaćinstvu, koje vam pojednako dobro mogu pomoći da otjerate san, da vas drže aktivnijim, a pri tome su i zdravije.

Jabuka

Vjerovatno se pitate zašto baš jabuka? Prirodni šećeri i vitamini koji se nalaze u ovoj voćki odličan su saveznik u borbi protiv pospanosti. Takođe, jabuke su bogate ugljenim hidratima, koji su neophodni organizmu da bi ostao u pokretu, kao i da bi nastavio sa dnevnim aktivnostima.

 

Crna čokolada

Može vam zvučati nevjerovatno, ali ukoliko imate normalan rad digestivnog trakta efekti crne čokolade na organizam biće vrlo slični onima koje imate kada popijete šoljicu kafe. Momentalna energija, a i aktivacija hormona sreće – odličan način da se započne užurban radni dan.

 

Ukoliko želite zdraviji i kvalitetniji život, riješite se uobičajenih rituala u vidu velike šolje crne kafe, pa pređite na efikasnije namirnice u borbi protiv pospanosti sa kojom se suočavate svakodnevno, bilo da je u ranim jutarnjim ili podnevnim časovima.  


Na koji način se vi svakodnevno razbuđujete?

Konačno,  prvi čovjek koje je uspio da istrči maraton ispod 2 sata je kenijski atletičar Eliud Kipčoge, za 1:59:40. Trka je održana u Beču, u parku Prater, ovo se samo uslovno može nazvati trka, jer je jedini takmičar bio upravo Kipčoge, ali je imao pomoć čak 41 pejsera, podijeljenih u timove.. 
Ovo nije bio njegov prvi pokušaj da trči maraton ispod 2 sata, 2017. godine je isto pokušao u Monci, ali je bio neuspješan. 
Iako je ovo najbolji rezultat ikada, ipak se ne smatra svjetskim rekordom, jer se trka održavala u “kontrolisanim” uslovima, a i još jedan razlog je to što je za to potreban bar još jedan takmičar, u ovom slučaju je to bio samo Kipčoge.
Kipčoge je na ovaj način postao apsolutno najbolji maratonac svih vremena, jer je pored toga još i vlasnik svjetskog rekorda, ali i olimpijski šampion. 
Svaka čast Eliotu, koji je pomjerio granice, ali ostaje da se vidi koliko će vremena da prodje dok neko drugi ne bude trčao čak i brže.

Na Berlinskom maratonu, kenijski maratonac Eliud Kipčoge je istrčao novi svjetski rekord. Stazu je istrčao za 2:01:39, što je za preko minut brže od prethodnog svjetskog rekorda koji je istrčao Denis Kimeto, takođe u Berlinu (2:02:57). Ono što je zanimljivo jeste da to nije njegov najbolji rezultat u maratonu, jer je 2017. godine u Monci trčao 2:00:25, ali taj rezultat nije priznat od Svjetske atletske federacije.