Vježbe za sprječavanje povreda nogu

Jun 13, 2018 Trening
VJEZBE_ZA_SPRJECAVANJE_POVREDA_DONJIH_DIJELOVA_NOGU.jpg

Već smo pominjali koliko je važno istezanje i jačanje određenih grupa mišića kako biste izbjegli povrede, a ovdje vam predstavljamo par vježbi koje će vam pomoći da spriječite povrede potkoljenice i stopala, kao što su povrede ahilove tetive, cjevanice,iščašenje skočnog zgloba sl.

Prva vježba se odnosi na masiranje listova i soleusa štapom. Kleknite na koljena i na listove postavite štap, a zatim se još malo spustite ka nazad, i rotirajte štap tako da masirate list i soleus. Masiranjem ovih mišića smanjujete pritisak na ahilovu tetivu.

Druga vježba se odnosi na masiranje mišića sa obje strane cjevanice. Ovi mišići su zaduženi za pomjeranje vašeg stopala. Sjedite na podlogu, i savijte nogu u koljenu i bočnim dijelom noge pritisnice lopticu, drugu lopticu stavite sa suprotne strane noge. Lagano pritisnite i rotirajte stopalo.

Treća vježba se odnosi na ekstenziju stopla. Kleknite na podlogu jednom nogom, tako da stopalo te noge bude što više ispruženo i lagano sjedite. Zadržite se u tom položaju neko vrijeme.

Detaljnije instrukcije pogledajte u videu ispod. Ove vježbe će da opuste donje dijelove vaših nogu, što će povećati fleksibilnost u tom dijelu i samim tim smanjićete mogućnost povrede.