Kako mozak utiče na vaše rezultate?

Apr 22, 2018 Trening
steeplechase-1033335_1920.jpg

Spremni ste za trku, i više od toga, sigurni ste u vašu formu i fizičku spremu, ali povremeno vam se dešavaju iznenadne i čudne okolnosti. Niste bolesni, slabi, ne muče vas povrede, važite za brzog i kvalitetnog trkača, ali nakon prvih kilometara “puknete”, ne uspijete završiti trku. Postavlja se pitanje da li to ima veze sa psihičkim stanjem, da li je sve u glavi i koliko psiha utiče na sportiste, ne samo trkače.
Da li je um toliko jak da može pomjeriti naše granice, prevazići sve barijere?
 

U trenutku kad mozak posustane, on šalje signale tijelu  da prestane s aktivnošću, iako je tijelo jako, i ne pokazuje znakove fizičke iscrpljenosti.

Isto važi i kad ste fizički iscrpljeni i najslabiji, ukoliko ste psihički jak trkač, možete da zavarate mozak i na taj način da omogućite vašem tijelu da nastavi, da ojača. Sportista, bilo da je riječ o trkaču, plivaču, košarkašu, svoj uspijeh nije postigao samo kroz naporne fizičke treninge, već i kroz mentalne.
Dakle, mozak je glavni, on poručuje tijelo šta da radi, a šta ne.
Ma koliko god bili fizički spremni, psihička spremnost je na prvom mjestu jer tek kad psihički ojačate,  bićete sposobni i da ubijedite mozak da nema odustajanja,  tijelo će slijediti uputstva, a upravo to je i ključ uspjeha.

 

Jakim i dugim treninzima izlažete tijelo stresu, a ujedno činite uslugu i mozgu, jer ga navikavate  na napore i neugodnosti, ten a taj način  psihički jačate. Što ste više izloženi stresu, lakše ga podnosite i bolje se nosite sa otežanim okolnostima. Takođe, za jaku psihu ne postoje ni vremenske nepogodnosti (kiša, vjetar, snijeg do koljena ili paklene vrućine), nedostatak vremena, gomile obaveza koje vas mogu sputati da odradite trening.
 Kombinacija dobre fizičke spremnosti i istreniranog mozga je recept za uspjeh, za rušenje svih zidova i prepreka na koje ćete naići tokom trke, koji neće dozvoliti da stanete na polumaratonu na 16.km, ili na 35.km na maratonskoj trci, već će vas ohrabriti da nastavite i budete istrajni do željenog cilja.

Kako da psihički ojačate i da dođete do pozitivnih misli pogledajte ovdje.