Fartlek i bazične pripreme

Nov 24, 2018 Trening
winter_runn.jpg

Stižu hladni dan, sezona trka je već gotova, ali to za redovne trkače ne podrazumijeva pauzu u trčanju. Naprotiv, sada trebate početi  pripreme za narednu godinu, kako biste eventualno istrčali svoje najbolje vrijeme, ili bar bili na nivou prethodne godine. Vaše tijelo zahtijeva kratku pauzu od jakih treninga, ali ipak mu dajte određeni stimulans, kako biste se što bolje pripremili u toku zimskog perioda, radeći takozvane bazne treninge.

Fartlek, o kom smo već ranije govorili, je jedan od najboljih načina da vaše tijelo održite u dobroj formi kroz zimski period. Vaš fartlek svakako ne treba da bude toliko jak kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu, kada ste se pripremali za trku, ali malo se oslobodite i „pružite korak“.

Ako ste početnik dovoljno je da jednom sedmično, u toku vašeg treninga ubacite par jačih intervala u trajanju 30 – 60 sekundi. Nema potrebe da pretjerujete i trčite puni sprint, dovoljno je da ubrzate 10 – 20 sekundi po kilometru u toku intervala, važno je da se brzo možete vratiti u početni ritam. Ako to niste u mogućnosti da to izvedete onda vjerovatno idete prebrzo. Za one koji imaju više iskustva svakako da mogu da urade i poseban trening posvećen isključivo fartleku, naravno ne pretjerano brzo.

Treba dodati da trčanje fartleka zahtijeva više napora od vas, pa tako i potrošnju više kalorija, a možda je upravo to ono što vam je potrebno u vrijeme praznika.