Poboljšajte trčanje ishranom

Jan 30, 2018 Ishrana

 

Ishrana igra veoma važnu ulogu u vašem treningu i svakako da nije svejedno šta jedete. Od određene hrane možete da se osjećate loše i iscrpljeno, što će itekako da ima posljedice po vaše trčanje, a sa druge strane neke namirnice mogu da vam pomognu u vašem trčanju.

Da biste popravili vaše trčanje, razmislite o tome da u vaše obroke uvrstite sljedeće namirnice.

Kinoa

Kinoa sadrži veliku količinu ugljenih hidrata (64 g ugljenih hidrata na 100 g), ali i esencijalne aminokiseline, vitamine B grupe, kao i minerale ( magnezijum, gvožđe, kalijum..). Pored toga, kinoa ne sarži gluten, i ima mali glikemijski indeks Kinoa takođe ima i ljekovita svojstva, snižava holesterol, visok krvni pritisak, ali pomaže i u regulisanju tjelesne mase.

Zbog svega navedenog prava je šteta ne uvrstiti ovu namirnicu u svoju svakodnevnu ishranu.

Sok od višnje    

Jedna studija u Velikoj Britaniji je pokazala da sok od višnje ubzava oporavak. U studiji je učestvovalo 20 trkača koji su pili, ili sok od višnje, ili placebo, sedam dana prije maratona u Londonu. Rezultati su pokazali da su trkači koji su pili sok o višnje imali brži oporavak i imali su manje upalnih procesa u mišićima.

Sličan efekat kao i sok od višnje imaju i sokovi od grožđa i bobičastog voća, jer su i oni bogati antioksidansima.

Kafa

Mnogi kafu smatraju za porok, i nešto što je štetno za organizam, ali pokazalo se da ipak može da vam bude od pomoći, ukoliko je konzumirate u ograničenim količinama. Jedno istraživanje u Japanu je pokazalo da kafa pomaže vašim nogama da se „razbude“. Naime, istraživanje je pokazalo da ispijanje 1 šoljice kafe, 60 minuta prije trčanja, smanjuje nivo napora koje vaše tijelo mora da uloži u toku trčanja.

Kikiriki puter

Kikiriki ima veoma visok sadržaj proteina (oko 20 g proteina na 100 g), a budući da se prilično brzo razlaže u vašem ogranizmu, možete da ga konzumirate odmah nakon treninga. Unos proteina odmah nakon treninga će značajno ubzrati oporavak vaših mišićnih vlakana.