Keto dijeta i trčanje

Aug 3, 2018 Ishrana
food-3223286_640.jpg

 

Keto dijeta se sastoji od ishrane koja je skoro u potpunosti bazirana na mastima. Oko 80% kalorija dolazi iz masti, a iz ugljenih hidrata gotovo 0%. Tipična ishrana se bazira na mesu, ribi, uljima, jajima, mliječnim proizvodima i zelenom povrću, dok riža, krompir, integralni hljeb, voće  i druge namirnice bogate ugljenim hidratima nisu dozvoljene.

Keto dijeta funkcioniše tako da organizam postepeno natjera da se oslanja više na masti kao primarni izvor energije. Kada ne unosite ugljene hidrate, najjednostavniji izvor energije, tijelo prelazi na sljedeći najbolji izvor energije, a to su masti. Stanje u kome se naše tijelo oslanja na masti kao primarni izvor energije se naziva ketoza. U stanju ketoze masne kiseline se razlažu na ketone, koji služe kao izvor energije, pa osobe u ovom stanju sagorijevaju više masti.

 

Da li trkači trebaju praktikovati ovu dijetu?

 

Jedna studija u kojoj je učestvovalo petoro trkača, dugoprugaša, je pokazala da 10-sedmična keto dijeta poboljšala zdravlje trkača, ali ne i njihove performanse. Čak naprotiv, na početku dijete trkači su imali smanjen nivo energije, te nisu bili u stanju da podnesu treninge visokog intenziteta. Naravno, da bi se dokazalo da li je keto dijeta dobra za trkače ili ne, treba još istraživanja, kao i da uključi trkače koji su zaista u stanju ketoze duži vremenski period.

Trkači, koji mogu da imaju neke koristi od keto dijete, jesu ultramaratonci. Ultramaratonci trče  sporije i dosta duže od drugih, pa je adaptacija na masti od velike važnosti, a posebno u finišu ultramaratonske trke.

Za sve ostale trkače, polumaratonce, maratonce, vjerovatno je bolje da imaju izbalansiranu i raznovrsnu ishranu. Pripremanje za ovakve trke zahtijeva i treninge visokog intenziteta, a tijelo se tada oslanja najviše na ugljene hidrate. Ukoliko osoba ne unosi dovoljno ugljenih hidrata, onda vjerovatno neće biti u stanju da jake treninge uradi dovoljno dobro.

 

Izvor: www.runnersworld.com