Jedete malo, a gojite se? Evo u čemu je problem

May 13, 2018 Ishrana
Fat_Man_on_Weighing_Scale_Cartoon.jpg

Čak i redovni trkači muku muče sa viškom kilograma, bez obzira na to što redovno treniraju i paze na unos kalorija. Malo kalorija, malo masti i ugljenih hidrata i vježbanje najčešći su savjet za "put u vitkost". I muškarci i žene često odluče da konzumiraju niskokaloričnu hranu kako bi brzo smršali, čime se praktično izgladnjuju.

Mnogi posle takvih dijeta neće priznati da su im se kasnije kilogrami vratili, i to često više od onoga što su izgubili. 

"Naš mozak zapravo kontroliše našu masu, naš metabolizam i jačinu gladi. Studije sprovedene u proteklih 50 godina pokazuju da je hipotalamus 'šef' toga koliko se gojimo ili mršavimo. Naš mozak ima vrlo jasnu ideju o tome koliko smo veliki i želi da premosti i sabotira sve pokušaje da smršamo. To je razlog zašto se većina ljudi nakon većeg gubitka kilograma zapravo vrati na isto. To je takozvani jo-jo efekat. Mozak je nesrećan s manjkom", kaže doktor Džejson Mekeun, jedan od vodećih neurologa Britanije. 

On kaže da su niskokalorične dijete (koje naziva i izgladnjivanjem) unaprijed osuđene na propast. Tvrdi da je mršavljenje zapravo mnogo jednostavnije "na papiru" jer naš mozak zaista radi protiv nas. Riječ je o milenijumima evolucije koje pokušavamo da "poništimo", prenosi Express

"Naš mozak tačno zna na kojoj kilaži je srećan. Jedini način na koji možete da utičete na izgled i zdravo smršate jeste da 'resetujete' mozak", kaže neurolog. 

Najbolje je polako i postepeno smanjivati unos šećera, smanjiti veličinu obroka, i paralelno uz to vježbati. Brzih rješenja nema, ili nisu zdrava, zaključuje Mekeun.

 

Izvor: b92