Hranom protiv prehlade

Dec 10, 2017 Ishrana
influenza-156098_640.jpg

S hladnim danima stižu prehlada i grip, a da biste se uspješno izborili sa virusima potrebno je da ojačate vaš imunitet. Najbolji način za to je raznovrsna ishrana, a u nastavku pročitajte koja je to hrana najbolja za sprječavanje prehlada. 

Sardine

Sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina, za koje je ustanovljeno da smanjuju rizik od srčanih oboljenja i upala, ali i jačaju imunitet. Pored toga, sardine sadrže velike količine kalijuma, kalcijuma i vitamina D.

Žuta paprika

Kada se prehladite, vjerovatno ćete svi posegnuti za limunom, mandarinama ili pomorandžama jer su bogati vitaminom C, ali da li ste znali da je paprika jedan od najboljih izvora ovog vitamina? Sadrži čak 4 puta više vitamina C od pomorandže.

 

Pečurke

Bogate su vitaminima B grupe,a sadrže i selenijum i antioksidanse. Konzumiranje pečurki povećava produkciju ćelija koje se bore sa infekcijama.

 

Pileća supa

Istraživanja su pokazala da sastojci pileće supe pomažu u borbi protiv prehlade. Istraživači su posmatrali pokretljivost bijelih krvnih ćelija i otkrili su da je ona smanjena prilikom konzumacije supe, što sugeriše da ima protivupalno djestvo.

 

Citrusi

Naravno, bogati su vitaminom C, koji sprječava upalne procese. Pored toga, kora citrusa je bogata limonenom, koji može pomoći u liječenju bronhitisa, ali i u gubitku kilograma.

 

Đumbir

Više od 2000 godina istočnjačka medicina preporučuje đumbir kao lijek protiv prehlade, ali i drugih tegoba.Čaj od đumbira može pomoći kako u liječenju prehlade, tako i u liječenju digestivnih problema. Da biste ojačali imunitet i spriječili prehlade, svakog jutra uzimajte đumbir i med.